Artikelen over coaching

Laat je inspireren door de coachexperts van Coachlink Academy


Experts uit het coachveld – denk aan bijvoorbeeld Marijke Lingsma, Jaco van der Schoor en Anne de Jong – delen graag hun inzichten en expertise met je. Verdiep je vakkennis met artikelen over coaching of luister een podcast en laat je inspireren door de (persoonlijke) verhalen van de coachexperts. Gebruik de filter om te zoeken op de coachingsonderwerpen die jou aanspreken.

Trefwoorden
Hedda Treffers

Finaliste Nienke van Ree: ‘Dit is zoveel meer dan een talentenjacht’

Nienke van Ree is een veelgevraagd coach met een heel bijzondere aanpak: sport, beweging en de natuur, vormen het uitgangspunt bij haar coachsessies. Als finaliste streed ze dit jaar in de door Coachlink Academy uitgeroepen wedstrijd Coachtalent van het jaar. Met een nipt verschil greep ze naast de eervolle titel, maar haar glansrijke tweede plaats voelde evengoed als winnen: ‘Ik heb echt heel veel geleerd van deze talentenjacht. Ik zou het zó weer doen.’
Lees meer
Marloes van Beersum

Waarom meedoen aan Coachtalent van het Jaar een goed idee is

Marloes van Beersum is uitgever bij Coachlink en zit in de jury van Coachtalent van het Jaar. Je leest over haar ervaringen als jurylid en waarom zij denkt dat het een goed idee is dat jij je als coach opgeeft voor Coachtalent van het Jaar.
Lees meer
Maarten Fijnaut

Podcast Judith Budde

Maarten Fijnaut van Coach2Pro Podast ging in gesprek met Judith Budde, directeur van Het Balkon, coach, opleider en auteur. In het gesprek ga je aan de slag met het onderwerp Voice Dialogue en krijg je een concrete opdracht/oefening mee om je voor te kunnen bereiden op de masterclass Voice Dialogue. Beluister hier een fragment.
Lees meer
Judith Budde

De zelven van Maarten in beeld

Maarten is projectleider bij een bouwbedrijf. Hij heeft tijdens een functioneringsgesprek de feedback gekregen dat hij wollig communiceert en te weinig besluitvaardig is. Maarten wil wel graag daadkrachtig zijn en helder zeggen wat hij bedoelt. Maar het lukt hem niet. Dat maakt hem onzeker en ontevreden over zichzelf. Hij volgt een aantal Voice Dialogue sessies en doet verrassende ontdekkingen. Zijn zelfbeeld zal op verschillende manieren veranderen.
Lees meer
Judith Budde

Dilemma’s oplossen? Een kwestie van anders luisteren

‘Wauw, wat een openbaring is dit’ zegt Maaike aan het eind van het coachingsgesprek met Judith. ‘Ik had niet gedacht dat een Voice Dialogue sessie zo’n impact zou hebben.’ Deze reactie kenmerkt de visie en methode Voice Dialogue perfect. Want wanneer je in gesprek gaat met alle verschillende stemmen in een cliënt, met alle Ikken die zich bemoeien met het vraagstuk en je laat ze een voor een aan het woord, dan ontstaan er al snel nieuwe inzichten.
Lees meer
Business Tribe / 365 Academy

Hoe blijf je jezelf als Coachtalent van het Jaar?

Wouter Metz won in 2020 de Gouden Tissuebox en werd Coachtalent van het Jaar 2020. Jurylid David de Kock (Mede-oprichter van 365 Dagen Succesvol) spreekt Wouter over hoe het is om zo'n prijs te winnen en wat dat met jezelf en je bedrijf doet. Luister hier het interview.
Lees meer
Anne de Jong

Misverstand van de coach - Ik mag geen tips en adviezen geven

Sommige gesprekken met je coachee worden ineffectief door hardnekkige misverstanden over coaching. Het lijkt alsof er gemeenschappelijke normen bestaan over hoe coaching zou moeten zijn. In dit blogitem wordt een van de misverstanden benoemd die ervoor kan zorgen dat een traject niet goed loopt.
Lees meer
Anne de Jong

De vicieuze cirkel

Soms beland je tijdens het coachingstraject in een vicieuze cirkel: het loopt niet lekker, je voelt als coach spanning of onrust en handelt vanuit een bepaalde rol (mama/macho/mol). Het effect hiervan is dat je coachee minder verantwoordelijkheid neemt. Hoe kun je dit patroon doorbreken?
Lees meer
Maarten Fijnaut

Podcast David de Kock

Een van de vele levenslessen die David de Kock in de podcast deelt is 'Iedereen heeft twee levens. Het tweede leven begint pas als jij beseft dat je er maar een hebt.' Luister de podcast en maak kennis met veel meer van David's levenlessen.
Lees meer
Jaco van der Schoor

Online teamcoaching: Baas over de setting

Waarschijnlijk ken je het wel. Je komt in de ruimte waar jouw teamcoaching straks gaat plaatsvinden en het eerste wat je doet is je de ruimte eigen maken. Ik doe dat tenminste altijd wel. Of “doe”, ik deed dat altijd, in de tijd dat we nog live teamcoachings deden. Voor Corona zeg maar.
Lees meer
Jaco van der Schoor

Online teamcoaching: (on)mogelijk?!

Online teamcoachen, kan dat? Als je me die vraag een jaar geleden gesteld zou hebben zou ik je zeer moeilijk hebben aangekeken. Ik zou in eerste instantie de nadelen hebben opgenoemd: Lastig, geen fysiek contact, minder mogelijkheden qua werkvormen, geen echt oogcontact, technisch gedoe onderweg.
Lees meer
Iris Kolthoff

Tips voor een online coachsessie

Iris Kolthoff is een ervaren coach en trainer. Ze leidt professionals op tot coach en voelt zich online als een vis in het water. Alleen al in deze quarantaineperiode trainde ze inmiddels al bijna 100 mensen in succesvol online coachen. Hier deelt ze handige tips die je kunt delen met je coachee, voorafgaand aan een online coachsessie.
Lees meer
Redactie

Hoe behoud je coachees tijdens de crisis? - Interview met Aartjan van Erkel

Bijna alle coaches hebben er door de coronacrisis mee te maken: coachees die massaal afzeggen. En toch kan jouw agenda de komende tijd weer vollopen. Want juist in deze onzekere tijden hebben je coachees jou als coach hard nodig.
Lees meer
Freek Sarink

Coachen als advocaat van de duivel

Een mannelijke cliënt van achter in de 30 wil gecoacht worden op het doorbreken van zijn patroon ontrouw te zijn. Deze case geeft je een duidelijk beeld van hoe de provocatieve stijl in de praktijk werkt.
Lees meer
Susan Marletta Hart

HSP in liefdesrelaties

Hooggevoeligheid leert ons om niet altijd in de karrensporen van onze voorouders te blijven doorploeteren. Maar we hoeven ook niet te kiezen voor de snelweg die onze eigen ouders bouwden om met hoge haast door de vooruitgang te racen. Wie als hoogsensitief persoon (hsp) een relatie aangaat met een ander, kan beter het wiel – of de eigen weg – opnieuw uitvinden.
Lees meer
Susan Marletta Hart

David en zijn doelstelling

Hoe ga je om met stress als je hooggevoelig bent? Susan Marletta Hart is expert op het gebied van hoogsensitiviteit en de bedenker van de HSP-methode. Lees hier hoe zij haar methode toepast in de dagelijkse coachpraktijk, en daarmee mensen als David helpt om weer voldoening uit hun werk te halen.
Lees meer
Maarten Fijnaut

Podcast Susan Marletta Hart

Op 23 januari 2020 verzorgt Susan Marletta Hart de masterclass Werken met hoogsensitiviteit. Maarten Fijnaut van Coach2Pro ging met haar in gesprek over wat je kunt verwachten en hoe je je goed kunt voorbereiden op de masterclass.
Lees meer
Maarten Fijnaut

Podcast Anne de Jong

Maarten Fijnaut van Coach2Pro Podcast ging in gesprek met meestercoach en coachopleider Anne de Jong over haar masterclass Stoere interventies in lastige coachingstrajecten. Je hoort niet alleen wat je kunt verwachten tijdens de masterclass, maar gaat ook al aan de slag met het onderwerp. Beluister hier het fragment.
Lees meer
Maarten Fijnaut

Podcast Marijke Lingsma

Een prachtig, persoonlijk én leerzaam interview met Marijke Lingsma in de podcastserie Coach2Pro van Maarten Fijnaut. Marijke vertelt over: net tot het randje gaan, het ont-persoonlijken van conflicten, het voorkomen van een verrimpeld verleden, verdraagzaamheid en zo veel meer...
Lees meer
Marijke Lingsma

Progressiegericht werken is continu veranderen, sámen met je team

Zowel het team als de leidinggevende moeten in staat zijn om naar elkaar te luisteren. Hoe je dat aanpakt lees je in dit blog.
Lees meer
Marijke Lingsma

Coachend Leiderschap 3.0: Hoe wendbaar ben jij?

Als er één woord rondzoemt binnen organisaties dan is het wel ‘wendbaarheid’. Wendbaarheid is hot maar wekt tegelijkertijd nogal eens verkeerde verwachtingen, vooral bij ongeduldige managers en coaches. Zij willen dat iets nú verandert, want is dat niet wat wendbaar betekent?
Lees meer
Marijke Lingsma

5 toptips voor coachend leidinggeven

Toptips van een topcoach. Doe je voordeel met de tips van Marijke Lingsma, de grande dame van teamcoaching in Nederland en bestsellerauteur van verschillende boeken over teamcoaching, waaronder 'Aan de slag met teamcoaching'.
Lees meer
Marijke Lingsma

Interview | Teamcoaching: de veerkracht van teams vergroten

Marijke Lingsma is de grande dame van teamcoaching in Nederland. ‘Teams kunnen meer doen dan individuen. Teamleden versterken elkaar, maar maken elkaar ook het leven zuur. Dat is spannend. Waarom laat een organisatie het zover komen dat een team stagneert? Ik krijg de neiging om in deze teams te poken. Soft gedoe kan heel hard zijn. Het is mijn missie als teamcoach om de kracht, de vitaliteit en de wendbaarheid van teams te vergroten.’
Lees meer
Maarten Fijnaut

Podcast Ien G.M. van der Pol

Maarten Fijnaut van Coach2Pro Podcast ging in gesprek met meestercoach en counselor Ien G.M. van der Pol over traumacoaching. Beluister hier een kort fragment.
Lees meer