5 toptips voor coachend leidinggeven

Marijke Lingsma | 9 juli 2019
Toptips van een topcoach. Doe je voordeel met de tips van Marijke Lingsma, de grande dame van teamcoaching in Nederland en bestsellerauteur van verschillende boeken over teamcoaching, waaronder 'Aan de slag met teamcoaching'.

Tekst: Nienke Post

1. Laat je niet leiden door de inhoud. Doe niet mee met een discussie over het werkproces en zeg niet: ik vind dat we het zo moeten doen. Pak geen voorzittersrol. Je neemt op die manier eigenlijk werk van het team af. Collectief eigenaarschap is namelijk erg belangrijk.

2. Ken jezelf goed. Als je als coachend leidinggevende van teamleden verwacht dat ze reflecteren, moet je natuurlijk zelf ook het een en ander weten over je eigen waarden en eigenschappen. Op die manier weet je wanneer je je eigen waarden projecteert in het gesprek. Jij vindt bijvoorbeeld zelf het nakomen van afspraken belangrijk, maar het team heeft allerlei smoezen klaar waarom ze ergens niet aan zijn toegekomen. Raak dan niet gefrustreerd, maar vraag: wat valt jullie op aan de manier waarop jullie afspraken maken?

3. Vraag altijd bij het team de meetlat op voorafgaande van het gesprek. Vraag: wat is de bedoeling van dit gesprek? Op die manier krijgt het team inzicht in wat het gesprek op moet leveren. Wat gaan jullie doen en wat verwachten jullie van mij?

4. Focus je tijdens het gesprek op de interactie in het hier en nu. Dat geeft je informatie of het team op de goede weg zit. Kijk rond, anders zie je het niet.

5. Evalueer na het gesprek op het product en proces. In een evaluatie kun je altijd de vraag stellen: wat wordt hierin jóúw eerstvolgende betekenisvolle stap? Vraag ook als teamcoach feedback op. Hoe vonden jullie dat ik het deed als teamcoach?